Заклад дошкільної освіти
(ясла - садок)
комбінованого типу №162 "Ведмедик"
 Запорізької міської ради 
Запорізької області
Шановні батьки! Звертаємо вашу увагу, що для влаштування дитини до іншого закладу необхідно оформити нову заявку в електронному реєстрі. Отримати консультацію щодо дій з заявами ви можете за телефоном 226-24-09 по вівторках з 14.00-16.00 та по четвергах з 9.00 до 12.00

Робота медичної сестри дитячого садка

Якщо у вас виникли питання
до старшої медичної сестри закладу, вам надасть відповідь:

Звєрєва Ганна Анатоліївна — харчування дітей; загартовування та зміцнення здоров’я; профілактика захворювань, щеплення; санітарно — гігієнічний режим.

Графік роботи: Пн — Пт з 8:00 до 17:00

 

ОРГАНІЗАЦІЯ 
МЕДИЧНОГО  ОБСЛУГОВУВАННЯ
В закладі дошкільної освіти організована робота медичного кабінету, ізолятору.
Приміщення відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, оснащені та забезпечені необхідним обладнанням.

   Основні напрямки роботи:

  • Проведення медичних оглядів дітей під час зарахування в ЗДО та медичний контроль під час адаптаціїї;
  • Здійснення щоденних оглядів дітей;
  • Проведення антропометричних вимірювань;
  • Обстеження дітей на ентеробіоз, профілактичні заходи;
  • Контроль за наявність та достовірністю медичних довідок;
  • Здійснювати медичний контроль за фізичним розвитком дітей, проведенням фізкультурних занять.
  • Впроваджувати різні форми роботи з оздоровлення, загартування дітей та надання консультацій батькам.
  • Здійснення контролю за організацією харчування:
  • Складати щоденне меню-розклад.
  • Вести щоденний підрахунок натуральних норм основних продуктів, аналізувати виконання натуральних норм щомісяця.
  • Проводити щоденний контроль готових страв.
  • Контролювати своєчасність медичного обстеження працівників закладу.
  • Здійснювати своєчасне придбання вітамінів, медикаментів, іншого медичного обладнання та інвентарю; комплектувати аптечку невідкладної медичної допомоги.
  • Проводити санітарно-просвітницьку роботу з профілактики захворювань, корисності щеплень тощо.
  • Проводити заняття з персоналом для закріплення медичних знань та надання першої медичної допомоги.
  • Готувати хлорний розчин відповідної концентрації
  • Контролювати своєчасне маркування меблів та посуду.
  • Відповідати за ведення медичної документації.
  • Готувати необхідні документи для вступу дітей до школи.
  • Організація та контроль за проведенням літнього оздоровлення в ЗДО;
  • Постійно підвищувати свій фаховий рівень шляхом курсової перепідготовки.  

  Адаптація дитини 

Участь медичної сестри в адаптації нових вихованців

Адаптація в дитячому садку – це процес пристосування дитини до нових умов та розпорядку дня, до вихователів і дитячого колективу, до форм співіснування, відмінних від тих, що існують у родині. На те, як легко та швидко малюк адаптується, впливають: — рівень психічного і фізичного розвитку; — загартованість організму; — сформованість навичок самообслуговування; — розвиненість навичок спілкування з дорослими та однолітками. Незвичність оточення, велика кількість нових вражень та вимого у дошкільному закладі, зазвичай нервують дитину та призводять до стресу. Щоб запобігти стресовим станам медична сестра здійснює медичний супровід крок за кроком. Крок 1. Надаємо матеріали для інформаційного стенду.  Оновлюється влітку стенд для батьків. Його наповнюють відомостями про те, які документи потрібні для вступу дитини до дитячого садка та що при цьому слід врахувати. Батьки повинні знати про необхідність призвичаювання дитини до розпорядку дня, подібного до розпорядку у дитячому садку, та введення до раціону харчування страв, що готують у дитячому садку. Щоб допомогти батькам підготувати дитину до відвідування дошкільного закладу, медична сестра складає і розміщає на стенді: Детальнішне. Адаптація дитини

Істерика та безпека дитини

Найчастіше істерики виникають у дитини надто розпещеної, обласканої, оточеної любов’ю, задарованої, особливо, якщо вона єдина в сім’ї. Усі бажання дитини батьки зазвичай неодмінно виконують. А якщо ні, вона змалку знає, що є такий чудовий спосіб вплинути на дорослих, як капризування. У таких випадках дорослі прагнуть розв’язувати всі проблеми «коханої» дитини – і не лише в дошкільному дитинстві, а й до самого вступу до вишу, а то й довше.

У результаті дитина зростає інфальтильною, перед конфліктними і стресовими ситуаціями відуває повну розгубленість, тому й обирає перевірений нею спосіб захисту від неприємного — істерику.  

   Полярними до попереднього чинником, що провокує істерику, є жорстка вимогливість до дитини, якою сьогодні все частіше зложивають батьки. Вони обирають такий стиль виховання, по суті, з добрими намірами.

Детские истерики. Причины и методы борьбы | У психолога

 Адже життя непросте, і що раніше дитина звикне до організованості, навчиться досягати мети, що більше знань отримає, то успішною буде в житті, прагнутиме завжди до більшого, і  як почуватиметься реалізованою і щасливою особистістю. 

Звісно, схильність дітей до істерик залежить не лише від стилю виховання та сімейного клімату. Багато чого визначено зазделегідь. Зокрема, схильність дитини до істерик може бути пов’язана з типом нервової системи. Слабка і неврівноважена нервова система — додатковий чинник ризику. Значення має і темперамент. Так, холерики імеланхоліки більш схильні до істеричної поведінки, ніж флеглатики і сангвініки…
Детальнішне. Адаптація дитини

Харчування вдома

Режим харчування дитини вдома

1. Пам΄ятайте, що раціональне харчування – одна з основних умов здоров΄я людини, її довголіття, плідної праці.
2. Поєднуйте у їжі, в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду.
3. Дотримуйтесь режиму харчування. Зумійте переконати свою дитину споживати всі пропоновані їй страви, навіть ті, які вона не любить, але які для неї необхідні й корисні.
4. Не підгодовуйте дитину в проміжках навіть тоді, коли вона попросить їсти. Ласкаво поясніть, що їсти треба у відведений для цього час.
5. Давайте тільки ту кількість їжі, яку дитина з΄їдає із задоволенням.
6. Утримуйтесь від розмов про те, що дитина мало або майже нічого не їсть, бо вони шкідливі.
7. Дотримуйтесь навичок гігієни харчування і виробляйте їх у дітей.
8. Пам΄ятайте, що апетит частково залежить від сервірування столу, естетичного оформлення страв, уміння дитини користуватися виделкою, ложкою, володіння елементарними навичками культури споживання їжі.
9. Підкреслюйте необхідність добре пережовувати їжу, не вживати надто гарячої чи холодної страви, не відкушувати великих шматочків, жувати із закритим ротом.
10.Не забувайте, що найкориснішими є ті овочі і фрукти, які властиві нашому регіону, ростуть у наших садах.

Детальнішне. Харчування вдома

Дитячі хвороби

Кишкові захворювання

Больной животик - КОНСУНИ, чудеса каждый день - Серия 4 - Развивающие мультфильмы для детей - YouTube Які найважливіші санітарно-гігієнічні правила потрібно виконувати в сімї, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій:
1.Мити руки з милом.
2.Регулярно підстригати нігті.
3.Відучити дитину від шкідливої звички — гризти нігті.
4.Не купувати продукти у місцях стихійної торгівлі та продукти сумнівної якості.
5. Не вживати сире молоко, лише пастеризовані молочні продукти.
6. Перед вживанням фруктів, овочів і ягід слід ретельно вимити їх проточною водою, а потім обдати окропом.
7.При кулінарній обробці мяса,риби,молока температура повинна становити 100С. Заморожені продукти — повністю відтанути.
8.Готові страви краще вживати одразу,  страви кімнатної температури є середовищем для розмноження мікроорганізмів.
9.Розігрівати страви потрібно  при температурі не нижче за 100С.
10.Не зберігати готові страви поряд з сирими.
11.Порізи та дрібні рани на руках заклеювати бактерицидним пластирем, перш ніж готувати їжу.
12.Продукти харчування зберігати якомога далі від хатніх тварин, в ємностях, які щільно закриваються.
13.Зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.
14.Важливий фактор — чистота на кухні, чисті рушники для рук.
15.Використовувати воду гарантованої якості або додатково кипятити її.

Гострі захворювання

      До гострих кишкових захворювань відносять такі захворювання як дизентерія, сальмонельози, черевний тиф, гастроентероколіти, Харчові токсикоінфекції та інші. Вони мають ряд загальних ознак:

  • розлад шлунково – кишкового тракту;
  • загальне нездужання;
  • часто підвищення температури.