Заклад дошкільної освіти
(ясла - садок)
комбінованого типу №162 "Ведмедик"
 Запорізької міської ради 
 
Шановні батьки! З 1 вересня 2022 року освітній процес у закладі дошкільної освіти здійснюється у дистанційному режимі. Заняття проводяться в онлайн-режимі на платформі ZOOM (посилання розміщуються у батьківських Viber-групах), на сайті ЗДО «Дистанційна освіта»,

Кишкові захворювання

Больной животик - КОНСУНИ, чудеса каждый день - Серия 4 - Развивающие мультфильмы для детей - YouTube

 Які найважливіші санітарно-гігієнічні правила потрібно виконувати в сімї, щоб уникнути гострих кишкових інфекцій:
1.Мити руки з милом.
2.Регулярно підстригати нігті.
3.Відучити дитину від шкідливої звички — гризти нігті.
4.Не купувати продукти у місцях стихійної торгівлі та продукти сумнівної якості.
5. Не вживати сире молоко, лише пастеризовані молочні продукти.
6. Перед вживанням фруктів, овочів і ягід слід ретельно вимити їх проточною водою, а потім обдати окропом.
7.При кулінарній обробці мяса,риби,молока температура повинна становити 100С. Заморожені продукти — повністю відтанути.
8.Готові страви краще вживати одразу,  страви кімнатної температури є середовищем для розмноження мікроорганізмів.
9.Розігрівати страви потрібно  при температурі не нижче за 100С.
10.Не зберігати готові страви поряд з сирими.
11.Порізи та дрібні рани на руках заклеювати бактерицидним пластирем, перш ніж готувати їжу.
12.Продукти харчування зберігати якомога далі від хатніх тварин, в ємностях, які щільно закриваються.
13.Зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.
14.Важливий фактор — чистота на кухні, чисті рушники для рук.
15.Використовувати воду гарантованої якості або додатково кипятити її.

ГОСТРІ КИШКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ

До гострих кишкових захворювань відносять такі захворювання як дизентерія, сальмонельози, черевний тиф, гастроентероколіти, Харчові токсикоінфекції та інші. Вони мають ряд загальних ознак:

  • розлад шлунково – кишкового тракту;
  • загальне нездужання;
  • часто підвищення температури.

Збудником цих захворювань є мікроби, котрі знаходяться в кишечнику хворої людини чи бактеріоносія. Сальмонельозом можна також заразитись від тварин чи водоплавної птиці в кишках котрих знаходяться мікроби – збудники захворювань. З кишечника людини чи тварини мікроби виділяються з екскрементами, а в деяких випадках і із сечею. Мікроби дизентерії та інших кишкових захворювань добре зберігаються у зовнішньому середовищі, особливо в теплий період року. Розповсюдженню захворювання сприяють також мухи. 

РОЗПОВСЮДЖЕННЮ КИШКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ МОЖНА ЗАПОБІГТИ, ЯКЩО ДОТРИМУВАТИСЬ ПРАВИЛ САНІТАРІЇ І ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ:

  • Старанно мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їдою і годуванням дитини, після користування туалетом і після догляду за тваринами.
  • Не вживайте немитих овочів та фруктів.
  • Знищуйте мух і захищайте від них харчові продукти.
  • Вживайте тільки кип’ячене молоко.
  • Не вживайте воду із струмків, рік та інших невпорядкованих джерел водопостачання.
  • Не купайтесь в річках та водоймах, котрі забруднюються стічними водами.

При появі перших ознак захворювання – поносі, блювоті – негайно звертайтесь за медичною допомогою. Не займайтесь самолікуванням і не лікуйтесь самі. СУВОРО ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ ЗАГАЛЬНОЇ ТА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ цим ви захистите себе і оточуючих від гострих кишкових інфекційних захворювань.

Кишковий грип. Способи лікування.

 У побуті гостра кишкова інфекція, яка викликається ротавірусом, іменується кишковий грип. Дану назву недуга отримала через схожих з грипом симптомів: несподівано виникає висока температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить. Особливість захворювання полягає в тому, що перераховані вище симптоми поєднуються зі збоями в роботі шлунково-кишкового тракту, які виражаються рідкимі частим, буває навіть, що пінистим стільцем без домішок слизу і крові, нудотою, блювотою неодноразовою.

 Отже, ротавірусна інфекція і грип — це абсолютно різні захворювання, тож і підхід до їх лікування має бути різним. До кишковогогрипу частіше схильні малюки до чотирьох років, діти старшого віку; дорослі так само хворіють цією хворобою, проте її течія в даному випадку набагато легше. Давайте розглянемо, як і чим лікувати кишковий грип у дітей та дорослих.

 У дітей ротавірусна інфекція проходить набагато важче через швидкий розвиток зневоднення у зв’язку з рідким стільцем і блювотою, що вкрай небезпечно, а іноді може навіть знадобитися госпіталізація в стаціонар. Внаслідок цього, при виникненні характерних ознак необхідний, і як можна раніше, виклик дитячого лікаря.

 Певних препаратів від кишкового грипу не існує. Лікування, головним чином, повинно бути направлено на зменшення втрати рідини дитячим організмом.

 По-перше, рекомендовано тепле рясне пиття, наприклад, компот із сухофруктів, в якому великий вміст калію, приймати невеликими, але частими порціями. У разі, якщо блювота продовжується, дитину слід поїти по 1ч.л. кожні 10 хвилин.

Також рекомендований порошок «Регідрон» для заповнення нестачі мінералів (натрію, калію) і глюкози, які втрачаються  з рідиною. Для того, щоб шкідливі речовини вивелися з організму якомога швидше, застосовуються сорбенти («Ентеросгель»,  «Смекта»).

 Якщо температура тіла перевищила позначку в 38,5С, дитині необхідно дати жарознижуючі ліки, щоб уникнути можливої появи судом. Чк правило, застосовуються такі протизапальні препарати — «Панадол»(парацетамол) або «Нурофен» (ібупрофен).

 Важливо знати і памятати, що дитині до 15 років аспірин протипоказаний (може розвинутися синдром Рея -руйнування печінки, яке приводить навіть до смертельного результату)! Для додаткового лікування рекомендується прийом антибіотиків («Біфідумбактерин»), що містять корисні бактерії, які допомагають боротися з кишковим грипом.

 Необхідно знати, що ротавірусну інфекцію лікувати антибіотиками так само, як звичайний грип, не можна, так як ці препарати віруси не вбивають.

 Дуже важливо дотримання режиму хворої дитини. При сонливості і нездужанні наобхідний постільний режим. Дітей рекомендується годувати невеликими порціями і часто. Дитині можна запропонувати кашу, легкий овочевий супчик, сухарики. Фрукти і овочі бажано давати у відварному і натертому вигляді.