Заклад дошкільної освіти
(ясла - садок)
комбінованого типу №162 "Ведмедик"
 Запорізької міської ради 
 
Шановні батьки! З 1 вересня 2022 року освітній процес у закладі дошкільної освіти здійснюється у дистанційному режимі. Заняття проводяться в онлайн-режимі на платформі ZOOM (посилання розміщуються у батьківських Viber-групах), на сайті ЗДО «Дистанційна освіта»,

Головна ⇒ Поради спеціалістів Сторінка музкерівника ⇒ Інформація для батьків



 Готуємося до свята!

Якщо в дитячому садку вас попросили щось купити для дитячого ранку або підготувати костюм для дитини, не відмовляйте (звичайно, за умови, що виконання прохання не передбачає серйозних фінансових витрат).

Дуже поширеною помилкою батьків є те, що вони розглядають дитячий сад як якесь підприємство сфери послуг, щось на зразок перукарні або хімчистки, розмірковуючи при цьому приблизно так: «Ми вам здали дитину, ось і займайтеся його вихованням, а нам ніколи, ми гроші заробляємо» .

Це в корені невірно. Виховання дитини — процес безперервний і багатогранний, і в ньому повинні брати участь як працівники дитячого закладу, так і батьки. Вихователь повинен бути з вами в тандемі, рухатися в одному напрямку. Тоді результати ваших спільних зусиль будуть помітні.

 Приходьте на святу в дитячий садок !!!

 Зрозуміло, що ви дуже зайняті. Але ваш прихід вкрай важливий для вашої дитини! Адже він хоче, щоб саме ви оцінили його успіхи, саме ви слухали, як він читає вірші і співає. Дитина не завжди відчуває себе артистом і отримує задоволення від самого виступу перед публікою, як такого.

Для нього принципово відрізняється виступ перед глядачами «взагалі» і виступ перед глядачами, серед яких є рідний і улюблений чоловік. Якщо все ж ніхто з членів сім'ї не може піти на свято, то обов'язково чесно попередьте про це дитини, ні в якому разі не обнадіює.

Можливо, хтось із батьків буде знімати ранок на відеокамеру — попросіть потім копію запису, адже в наш вік цифрових технологій та Інтернету це зробити дуже просто. І наступний сімейний перегляд запису ранку зможе стати компромісним вирішенням цього питання.

 Чи не знецінюйте старання вашої дитини !!!

 Для дитини ранок — це серйозна подія, дуже відповідальне. Він довго готувався, репетирував. І він, звичайно ж, хвилюється!

Підтримайте його, скажіть, що ви їм пишаєтеся. Нехай він під час виступу щось забув або переплутав, не надавайте цьому уваги і вже ні в якому разі не влаштовуйте «розбір польотів» і не порівнюйте свою дитину з Машею, Сашком або Мішею.

Ваша дитина — найкраща і найталановитіша! І він повинен розуміти, що ви думаєте саме так, і ніяк інакше.

Також не варто пересмикувати ситуацію в інший бік і активно захоплюватися своєю дитино, при цьому принижуючи здібності та вміння інших дітей. Всі діти талановиті і здатні, тільки кожен по-своєму.

 Дотримуйтеся правил !!!

 Дитячий сад — це установа з певними правилами. Вас можуть попросити надіти бахіли, зняти верхній одяг. Це робиться для зручності і підтримки чистоти. Приходьте на свято вчасно. Не змушуйте вас чекати і затримувати спільне свято.

Постарайтеся не порушувати правила дитячого садка, тим більше, що це зовсім нескладно.

Беріть участь в святі !!!

 Дуже часто сценарії дитячих ранків припускають інтерактивність. Дітям та батькам пропонують конкурси, завдання, спільні ігри. Не відмовляйтеся від участі! Вашій дитині буде дуже приємно, та й ви, швидше за все, отримаєте задоволення, ненадовго «ставши дитиною».

Ось, мабуть, і все. Бажаємо вам і вашим дітям веселих свят!!!



Вибираємо класичну музику!

Нам іноді складно повірити в те, що класична музика може принести малечі величезну користь. Однак деякі експерти вважають, що слухання класики робить дитину більш здоровою, розумною та щасливою.

Ідея про те, що класична музика приносить маленьким дітям користь, не нова, за останні десятиліття зібрано безліч доказів на підтримку цього твердження. Цікаво, що в даний час є досить багато інформації, яка вказує на те, що класичні мелодії можуть покращити фізичний розвиток і здоров'я малюка на додаток до розвитку інтелектуальних здібностей.

Чому для маленьких дітей треба вибирати класичну музику?

Є багато причин, чому маленьким дітям треба слухати класику. Такі мелодії можуть принести багато користі.

1. Позитивний вплив на фізичне здоров'я

На відміну від багатьох видів музики, класичні твори мають заспокійливу дію на людський розум і тіло. Структуровані й повільні мелодії мають релаксуючу дію на центральну нервову систему і, згідно з деякими дослідженнями, на серце. Це допомагає малюкам краще спати та зміцнює їх психічне здоров'я. Маленькі діти, які погано засинають, і ті, хто страждає від наслідків перенесеної психологічної травми, отримують найбільшу користь від класичної музики.

2. Покращення розвитку мови

Є чіткий зв'язок між музикою й розвитком мови дитини. Маленькі діти, які слухають класичну музику, швидше вчаться розмовляти й читати. У них краще розвиваються пам'ять і навички аудіювання, які надзвичайноважливі для вивчення мови.

3. Здатність підвищувати настрій

Однією з найбільш цікавих особливостей класичної музики є її здатність впливати й покращувати емоційне та психічне здоров'я малюка. Слухання класичних мелодій стимулює вироблення ендорфінів у нейронах головного мозку, що покращує настрій і розслабляє тіло. Такий заспокійливий ефект може призвести до покращення психологічного та психічного здоров'я, здатності навчатись.

4. «Ефект Моцарта»

Найвідоміша й найсуперечливіша перевага класичної музики для малюків – «Ефект Моцарта». Цей термін отримав свою назву в ході експерименту, який виявив, що слухання класичної музики може тимчасово підвищувати коефіцієнт інтелектуального розвитку й покращувати просторово-часове мислення. Французький дослідник доктор Альфред Томатіс також уважав, що класична музика сприяє розвитку мозку. Так, деякі дослідники вважають, що слухання класичної музики стимулює інтелектуальний розвиток, але цю гіпотезу підтримують не всі вчені. Однак навіть якщо «Ефекту Моцарта» не існує, класична музика приносить малюкам багато іншої користі.

Якому виду класичної музики треба віддавати перевагу?

1. Критерії вибору музики для дитини

Є багато різних видів класичної музики, деякі з них не підходять для дітей. Опери Ріхарда Вагнера, наприклад, занадто гучні та грубі для малюків. Батьки повинні бути обережними, тому що деякі класичні твори можуть або надто збуджувати, або набридати маленьким дітям.

Експерти пропонують список критеріїв, які повинні мати класичні мелодії для дітей. Ці характеристики включають у себе:

  • Інструментальні композиції. Композиції з великою кількістю вокалу не приносять малюкам користі.
  • Стійкий та усталений ритм. Музика без систематизованого ритму може стимулювати дітей, але в такому випадку вона не буде розслаблювати й не сприятиме розвитку пам'яті.
  • Мелодія повинна бути досить простою й легкою для розуміння. Оркестрові твори й опери часто занадто складні для розуміння маленьких дітей. Тому звертайте увагу на твори без вокальних партій, в яких задіяні один або два музичних інструменти.

2. Десять кращих класичних творів для дітей

Багатьом батькам важко вибрати твори для дітей, тому що вони не завжди добре розбираються у класичній музиці. Ось список десяти кращих класичних творів для дітей, які відповідають критеріям, викладеним вище.

  • Сюїти для віолончелі соло Йоганна Себастьяна Баха
  • «Гольдберг-варіації» Йоганна Себастьяна Баха
  • струнний квартет Опус 33 Йозефа Гайдна;концерт для флейти та арфи з оркестром до мажор Вольфганга Амадея Моцарта;
  • шестиструнних квартетів Вольфганга Амадея Моцарта, присвячених Францу Йозефу Гайдну;
  • фортепіанні тріо Вольфганга Амадея Моцарта;
  • струнні квартети Опус 18 Людвіга ван Бетховена (також відомі як «ранні струнні квартети»);
  • квінтет для кларнета сі мінор Йоганнеса Брамса;

Поспостерігайте за реакцією вашої дитини на ці музичні композиції й визначте, які твори подобаються їй найбільше, а потім вмикайте їх систематично.

Використаний матеріал сайтуhttp://childdevelop.com.ua/articles/develop/2433/