Заклад дошкільної освіти
(ясла - садок)
комбінованого типу №162 "Ведмедик"
 Запорізької міської ради 
 
Шановні батьки! З 1 вересня 2022 року освітній процес у закладі дошкільної освіти здійснюється у дистанційному режимі. Заняття проводяться в онлайн-режимі на платформі ZOOM (посилання розміщуються у батьківських Viber-групах), на сайті ЗДО «Дистанційна освіта»,

Головна ⇒  Сторінка логопеда ⇒  Корисні поради


  Вчимо віршики!

     Одним із найпоширеніших способів розвитку дитячої пам’яті є вивчення з дитиною віршів. І у дитячому садку часто задають «домашнє завдання» – вивчити вірш напам’ять, але ж іноді це забирає стільки сил. Здавалося б легкі (для нас) рядки ну ніяк не запам’ятовує малюк.

                                    Інструкція

1 крок: Декілька разів виразно прочитайте вірш дитині. Намагайтеся вкласти якомога більше емоцій, щоб викликати інтерес до процесу.

 2 крок: Обов’язково розберіть з дитиною усі незнайомі слова, поясніть їх значення. Попросіть переказати зміст вірша, допоможіть малюку зрозуміти, про що у ньому йдеться.

 3 крок: Не забувайте, що для маленьких дітей дуже важлива наочність – обіграйте зміст вірша за допомогою іграшок, розгляньте картинки.

4 крок: Якщо вірш великий, не намагайтесь вивчити його відразу. Учіть невеликими «порціями», з часом, повторюючи старе, додавайте нове.

Поради та попередження:

І найголовніше – позитивні емоції. Хваліть свого малюка якомога частіше, навіть за невеликі досягнення!

  Розвиваємо мовлення дитини

Шановні батьки!

Пропоную Вам декілька корисних порад для розвитку дитячого мовлення та артикуляційного апарату дитини.

— Розвивайте щелепні м’язи і м’язи язика дитини. Привчайте дітей ефективно пережовувати грубу їжу, полоскати рот, надувати щоки, і т.п. 

— Розмовляйте з дитиною тільки на правильній мові, ні в якому разі не використовуйте «дитячу мову».

— Кожен день читайте дитині короткі вірші і казки.

— Частіше розмовляйте з нею, терпляче відповідайте на всі її запитання.

— Говоріть чітко, виразно, кілька разів повторюючи слово або фразу, змінюючи в ній слова місцями.

— Виконуйте кілька разів на день гімнастику артикуляції. Її мета– змусити працювати м’язи, які беруть участь в проголошенні звуків, зробити їх більш слухняними. Вона включає вправи для тренування органів артикуляційного апарату, відпрацювання необхідних для правильного вимовляння звуків положень губ, язика, м’якого піднебіння. Перший час необхідно працювати перед дзеркалом.

— Використовуйте вправи для розвитку дрібної моторики.

— Мовлення дитини не виникає само собою. Воно розвивається поступово, іноді зі значними порушеннями. З моменту народження до вступу до школи дитині потрібно навчитися правильно, вимовляти всі звуки, накопичити багатотисячний запас слів, засвоїти граматичний лад мови, оволодіти зв’язного вимовою. Дитина вчиться говорити на прикладі близьких їй людей.

Вчимо правильно говорити

​Поради турботливим батькам.

ПОРАДА 1 – Розвитку мовлення сприяє рання відмова від соски. Пустушки відносно нешкідливі на першому році життя малюка. Якщо давати їх і після цього терміну, зубки і язичок починають займати неправильне положення в роті, може утворитися щілина або сформуватися неправильний прикус. Постраждає і вимова.

ПОРАДА 2 – Озвучуйте будь-яку ситуацію. З народження малюк сприймає звуки навколишнього світу і мову людей (особливо мами). Навіть, якщо ви мовчазні від природи – все одно розмовляйте з дитиною. Брак спілкування може значно затримати розвиток мовлення. Дитина легше розуміє звернену мову, якщо вона пояснює те, що відбувається з нею і навколо неї. Тому супроводжуйте свої дії словами.

ПОРАДА 3 – Поважайте спроби дитини говорити. Зустрічається крайність – дуже активні дорослі, які за дитину самі все питають, відповідають, роблять. Давайте малюкові виговоритися, з цікавістю вислуховуючи його.

ПОРАДА 4 – Не говоріть в порожнечу, дивіться дитині в очі. Це особливо важливо, якщо ваш малюк надмірно активний, постійно рухається.

ПОРАДА 5 – Не сюсюкайте! Те, що чує дитина від оточуючих, є для неї мовною нормою. Якщо постійно говорити, приміром, «який ти в мене галненький», то дитина так і буде говорити. Сюсюкання гальмує мовленнєвий і психічний розвиток.

ПОРАДА 6 – Нечітка мова може з’явитися у дитини, якщо оточуючі її люди швидко говорять. Малюк просто не встигає почути слово або фразу. Мова дорослих зливається в масу звуків, які дитина не в змозі сприйняти. Спочатку страждає розуміння мови – дитина не розуміє, що від неї хочуть. А пізніше вона починає говорити змазано. Можлива поява заїкання, так як дитина намагається копіювати прискорений темп мовлення дорослих. Тому говоріть повільно, чітко.

ПОРАДА 7 – Те ж, але по-різному. Повторюйте багато разів одне і те ж слово, фразу (змінюючи порядок слів). Щоб дитина засвоїла нове слово, вживайте його не раз і в різних контекстах.

ПОРАДА 8 – Сприяє розвитку мови і емоційне переказування казок, яке повинно обов’язково супроводжуватися рухом (як зайчик стрибає, як лисичка крадеться, як їжачок пихкає тощо).

ПОРАДА 9 – Приділіть увагу розвитку загальній і кистьовій моториці (центри мовлення та рухи руки розташовані в корі мозку поруч, буде працювати рука – роздратування в мозку торкнеться центру мовлення, простимулює його роботу); іграм з м’ячем, щоб працював весь плечовий пояс.

ПОРАДА 10 – Створіть умови для малювання на вертикальній поверхні (рулон шпалер на двері) двома руками одночасно, щоб стимулювати роботу обох півкуль. Малювати і коментувати, наприклад, «ми малюємо дощик. Кап-кап-кап» і т. д.

ПОРАДА 11 – Оберігайте фізичне і психічне здоров’я дитини.Частохворіючі діти та діти з нестійкою психікою більше схильні до мовних розладів. Важливі загартовування і позитивна атмосфера в сім’ї. Звичку з’ясовувати стосунки при дитині потрібно викорінювати, уникати спільного перегляду фільмів жахів тощо.

ПОРАДА 12 – Ведіть щоденник, в якому фіксуйте мовні досягнення дитини, записуйте, скільки слів вона розуміє, які вимовляє.

ПОРАДА 13 – Будьте терплячі, поблажливі і … обережні. Якщо дитина неправильно вимовляє звуки, не смійтеся, не повторюйте неправильну вимову. Спонукайте дитину послухати правильне вимовляння і спробувати його повторити.

ПОРАДА 14 – ТІЛЬКИ ВИ!

Пам’ятайте: тільки ви здатні допомогти дитині розвиватися гармонійно. Не забувайте активно радіти її успіхам, частіше хваліть свого малюка.

  Як попередити недоліки звуковимови

​Поради турботливим батькам.

     Для того, щоб попередити різноманітні недоліки у звуковикові необхідна велика профілактична робота з боку дорослих, які оточують дитину в сім’ї, в ЗДО.

1. Стежте, щоб мовлення оточуючих було неквапним, плавним, правильним і чітким.

2. Звертайте увагу на те, щоб дитина говорила, достатньо широко відкриваючи рот, не поспішаючи і не дуже голосно.

3. Не допускайте прискореного мовлення дітей. Таке мовлення нерідко свідчить про підвищену збудженість, слабкість нервової системи.

4. Застерігайте малюків від психічних і фізичних травм, бурхливих проявів гніву і радощів, від перебування серед нервових дітей.

5. Не вимагайтепромовляти складні фрази, незнайомі і незрозумілі слова, завчати дуже багато віршів, складних за змістом та формою.

6. Частіше читайте дитині, просіть переказувати прочитане, вивчайте з нею вірші, розмовляйте і виправляйте, коли дитина говорить неправильно.

7. Не навантажуйте дітей зайвими враженнями, які викликають у них емоційне перенапруження.

8. Не розповідайте дитині перед сном страшних казок, хвилюючих історій, не залишайте дитину одну, коли вона боїться.